Is mijn boekhoudpakket geschikt voor het automatisch invullen van gegevens?

door | 17 september 2024

De automatisering van je boekhouding is een enorme stap voorwaarts als je als zzp’er tijd en fouten wilt besparen. Veel moderne online boekhoudprogramma’s bieden al de mogelijkheid om gegevens automatisch in te vullen, wat de efficiëntie aanzienlijk verhoogt. Maar hoe weet je of jouw boekhoudpakket deze functionaliteit ondersteunt? En wat moet je doen om deze functies optimaal te benutten?

Automatisch invullen boekhoudpakket

De voordelen van een automatisch invullend boekhoudpakket

Een online boekhoudprogramma dat gegevens automatisch invult, kan je veel werk uit handen nemen. Deze programma’s kunnen bijvoorbeeld transacties automatisch categoriseren, btw-aangiftes voorbereiden en zelfs facturen aanmaken op basis van eerder ingevoerde gegevens. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar verklein je ook de kans op menselijke fouten. Daarnaast zorgt het voor een overzichtelijke administratie, wat je veel stress kan besparen, vooral tijdens drukke periodes.

RGS: De standaard voor efficiëntie

Veel online boekhoudprogramma’s ondersteunen inmiddels de Referentie Grootboekschema (RGS). Deze standaard zorgt ervoor dat financiële gegevens op een uniforme manier worden geclassificeerd, wat de uitwisseling en verwerking van data vereenvoudigt. Om gebruik te maken van RGS moet je eenmalig je grootboekrekeningen in de boekhoudsoftware koppelen aan de RGS-codering. Dit kan wat tijd kosten, maar het zorgt ervoor dat je daarna veel efficiënter kunt werken.

Hoe werkt RGS in de praktijk?

Zodra je de RGS-codering hebt ingesteld in je boekhoudprogramma, worden veel handelingen geautomatiseerd. Bijvoorbeeld, wanneer je een factuur invoert, herkent het systeem automatisch de juiste categorie en boekt het de kosten of opbrengsten op de juiste grootboekrekening. Dit zorgt voor consistentie en nauwkeurigheid in je financiële administratie. Ook bij het opstellen van rapportages en het doen van belastingaangiften (zoals de btw-aangifte) komt deze automatisering goed van pas, omdat de gegevens al correct gecategoriseerd en geordend zijn.

Stappenplan: jouw boekhoudpakket optimaliseren met RGS

  1. Controleer of je boekhoudpakket RGS ondersteunt: De meeste moderne boekhoudprogramma’s bieden deze functionaliteit. Kijk in de documentatie of vraag het na bij de klantenservice.
  2. Koppel je grootboekrekeningen aan RGS: Dit is een eenmalige actie die wat tijd kan kosten, maar het is de moeite waard. Zorg ervoor dat elke rekening correct is gekoppeld om fouten in de toekomst te voorkomen.
  3. Test de automatische functies: Voer enkele transacties in om te zien hoe het systeem deze automatisch verwerkt en controleer of alles correct is gecategoriseerd.
  4. Maak gebruik van rapportages: Gebruik de standaard rapportagemogelijkheden in je boekhoudpakket om inzicht te krijgen in je financiële situatie. De koppeling met RGS zorgt ervoor dat deze rapportages nauwkeurig en betrouwbaar zijn.

Boekhoudprogramma’s vergelijken

Als je nog geen gebruik maakt van een boekhoudprogramma dat RGS ondersteunt, kan het zinvol zijn om verschillende pakketten met elkaar te vergelijken. Online boekhoudprogramma’s zoals e-boekhouden.nl, Exact Online, Snelstart of Moneymonk bieden uitgebreide functionaliteiten voor zzp’ers en kleine ondernemers. Bij het vergelijken van deze pakketten is het belangrijk om te letten op:

  • Gebruiksvriendelijkheid: Hoe makkelijk is het om het programma te gebruiken en om transacties in te voeren?
  • Functionaliteiten: Welke automatische functies biedt het programma? Is er ondersteuning voor RGS?
  • Kosten: Wat zijn de maandelijkse of jaarlijkse kosten? Zijn er extra kosten voor bepaalde functionaliteiten?
  • Ondersteuning: Welke supportmogelijkheden zijn er als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt?

De rol van de belastingdienst en de kamer van koophandel

Zowel de Belastingdienst als de Kamer van Koophandel stimuleren het gebruik van goed georganiseerde en nauwkeurige boekhoudsystemen. De Belastingdienst kan bij een controle eisen dat je administratie op orde is en voldoet aan de wettelijke eisen. Een goed werkend online boekhoudprogramma helpt je om aan deze eisen te voldoen en om boetes te voorkomen. De Kamer van Koophandel biedt vaak voorlichting en cursussen aan om ondernemers te helpen bij het opzetten van hun administratie en het gebruik van moderne boekhoudprogramma’s.

Begin vandaag nog met automatiseren

Een efficiënte en foutloze boekhouding begint met het kiezen van het juiste online boekhoudprogramma. Door gebruik te maken van de mogelijkheden van RGS en de geautomatiseerde functies die moderne boekhoudsoftware biedt, kun je veel tijd en moeite besparen. Vergelijk de verschillende beschikbare pakketten en kies het programma dat het beste past bij jouw behoeften als zzp’er of kleine ondernemer. Zo hou je meer tijd over voor de kernactiviteiten van je bedrijf en kun je met een gerust hart je administratie aan de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel presenteren.

Automatiseer je boekhouding, verbeter je efficiëntie en zorg ervoor dat je altijd voldoet aan de wettelijke eisen. Maak vandaag nog de overstap naar een modern boekhoudprogramma en ervaar de voordelen zelf.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *