Hoe je met een WGA-premie bespaart op je loonkosten

door | 25 september 2024

Als werkgever ben je ongetwijfeld bekend met de jaarlijkse kosten van de Werkhervattingskas (Whk). Maar wist je dat er mogelijkheden zijn om te besparen op deze kosten? In deze blog leggen we uit wat de WGA-premie is, waarom het belangrijk is om je Whk-beschikking te controleren, en hoe je kunt profiteren van verschillende loonkostenvoordelen.

Wat is de WGA-premie en waarom is het belangrijk?

De WGA-premie (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) is een onderdeel van de premie Werkhervattingskas (Whk) die je als werkgever betaalt. Deze premie zorgt ervoor dat je werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn geraakt, een inkomen blijven ontvangen. Maar de WGA-premie kan een flinke kostenpost vormen, zeker als je bedrijf met meerdere langdurig zieke werknemers te maken heeft. Daarom is het essentieel om te weten hoe je deze kosten kunt beheren en mogelijk verminderen.

Hoe wordt de WGA-premie berekend?

De WGA-premie wordt berekend op basis van de grootte van je bedrijf en de uitkeringen die je werknemers ontvangen. De premie bestaat uit twee delen:

  • WGA-lasten: voor werknemers die na langdurige ziekte weer aan het werk gaan.
  • Ziektewetlasten: voor werknemers die ziek uit dienst treden.

De hoogte van de premie hangt af van de loonsom van je bedrijf en het aantal werknemers dat een uitkering ontvangt. Dit betekent dat de premie jaarlijks kan variëren. Een kleine aanpassing in je personeelsbestand kan al een groot verschil maken in de premie die je betaalt.

Waarom moet je je Whk-beschikking controleren?

Veel werkgevers betalen te veel premie omdat de Whk-beschikking gebaseerd kan zijn op foutieve of verouderde gegevens. Een regelmatige controle van je Whk-beschikking kan je helpen om onnodige kosten te voorkomen. Door te controleren of alle uitkeringen en premies terecht zijn toegerekend aan jouw bedrijf, kun je er zeker van zijn dat je niet te veel betaalt.

Bijvoorbeeld, fouten in de loonsom of verouderde informatie over werknemers die niet meer in dienst zijn, kunnen leiden tot een hogere premie dan nodig. Daarom is het verstandig om een specialist zoals Zekerheyd in te schakelen om je Whk-beschikking te controleren. Zij kunnen zelfs met terugwerkende kracht tot vijf jaar te veel betaalde premies voor je terugvorderen.

Profiteer van loonkostenvoordelen

Naast het besparen op de WGA-premie zijn er verschillende loonkostenvoordelen die je als werkgever kunt benutten. Loonkostenvoordelen zijn tegemoetkomingen van de overheid die je kunt ontvangen wanneer je bepaalde groepen werknemers in dienst hebt. Denk hierbij aan:

  • LKV (Loonkostenvoordeel): voor oudere werknemers, werknemers met een arbeidsbeperking of mensen uit de doelgroep banenafspraak.
  • Jeugd-LIV: een tegemoetkoming voor jongeren tussen de 18 en 21 jaar die je in dienst hebt.

Deze voordelen kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van je totale loonkosten, waardoor je als werkgever meer financiële ruimte krijgt. Door slim gebruik te maken van deze regelingen in combinatie met een optimaal beheer van je WGA-premie, kun je flink besparen op je personeelskosten.

Hoe Zekerheyd jou kan helpen

Zekerheyd is gespecialiseerd in het ondersteunen van bedrijven bij het beheren en optimaliseren van hun loonkosten. Of het nu gaat om het controleren van je WGA-premie, het terugvorderen van te veel betaalde premies, of het benutten van loonkostenvoordelen, de experts van Zekerheyd staan klaar om je te helpen. Met hun kennis en ervaring zorgen ze ervoor dat je geen geld laat liggen en altijd optimaal profiteert van de mogelijkheden die er zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *