Het belang van veiligheid op de werkvloer: Risico’s serieus nemen!

door | 6 augustus 2024

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar met goede voorlichting en veiligheidsmaatregelen kunnen werkgevers hun personeel beschermen tegen bedrijfsongevallen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende aspecten van veiligheid op de werkvloer en wat werkgevers kunnen doen om risico’s te minimaliseren.

Het belang van veiligheid op de werkvloer: Risico's serieus nemen!

Veilige werkomstandigheden: Arbowet en verplichtingen van werkgevers

Als werkgever bent u samen met uw werknemers verplicht om te zorgen voor veilige en gezonde werkomstandigheden. Deze verplichting is vastgelegd in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Hierin zijn doelen gesteld die moeten worden bereikt om een veilige werkomgeving te garanderen. Werkgevers kunnen deze doelen bereiken door afspraken te maken met hun personeel of door gebruik te maken van sectorale arbocatalogi. Als er geen arbocatalogus beschikbaar is, gelden de beleidsregels.

Veilig werken op hoogte: Risico’s verminderen

Werkzaamheden op hoogte, zoals het werken met ladders en steigers, vormen een aanzienlijk risico op de werkvloer. Jaarlijks vinden er in Europa veel ongevallen plaats waarbij werknemers van hoogte vallen. In de bouwsector gebeuren deze ongevallen vaak. Het is essentieel dat werkgevers en werknemers zich bewust zijn van de risico’s en de juiste veiligheidsmaatregelen treffen. Bijvoorbeeld door alleen ladders te gebruiken onder specifieke voorwaarden, zoals een maximale werkhoogte en tijdsduur, en ervoor te zorgen dat werknemers goed zijn opgeleid.

Preventie van gehoorschade: Geluidsoverlast aanpakken

Veel werknemers worden blootgesteld aan schadelijk geluid op de werkvloer, wat kan leiden tot blijvende gehoorschade. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat het geluidsniveau in hun bedrijf binnen veilige grenzen blijft. Dit kan worden bereikt door geluidsmetingen uit te voeren en indien nodig maatregelen te nemen, zoals het gebruik van gehoorbescherming. Het is belangrijk dat werknemers bewust worden gemaakt van de risico’s en dat ze weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen.

Veilig omgaan met gevaarlijke stoffen: Bescherming van de gezondheid

Het werken met chemische stoffen kan schadelijk zijn voor de gezondheid van werknemers. Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat werknemers op een veilige manier met deze stoffen omgaan. Dit kan onder meer worden bereikt door de risico’s van gevaarlijke stoffen te inventariseren, werknemers te informeren en te instrueren over veilig werken, en waar mogelijk veiligere alternatieven te gebruiken.

Verantwoord tillen: Rugklachten voorkomen

Rugpijn is een veelvoorkomende beroepsgerelateerde aandoening, vooral in sectoren waar veel wordt getild. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers niet meer tillen dan veilig is voor hun gezondheid. Dit kan worden berekend aan de hand van richtlijnen zoals de NIOSH-methode, die het maximale tilgewicht per situatie bepaalt. Werknemers moeten ook worden geïnstrueerd over verstandig tillen en moeten toegang hebben tot hulpmiddelen om het tillen te vergemakkelijken.


Het is essentieel dat werkgevers de risico’s op de werkvloer serieus nemen en de nodige maatregelen treffen om een veilige werkomgeving te garanderen. Door te voldoen aan de wettelijke verplichtingen en het implementeren van goede praktijken op het gebied van veiligheid en gezondheid, kunnen bedrijven zorgen voor het welzijn en de productiviteit van hun werknemers.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *