Het belang van een degelijke bedrijfsadministratie

door | 13 augustus 2024

Het bijhouden van een bedrijfsadministratie wordt soms gezien als een noodzakelijk kwaad, maar in werkelijkheid is het van onschatbare waarde voor elk bedrijf. Een goede administratie is niet alleen verplicht, maar ook essentieel om te controleren of je bedrijf winstgevend is. Bovendien vormt de administratie de basis voor belastingaangiften. Of je nu zelf je administratie wilt beheren of dit uitbesteedt aan een accountant of boekhouder, het is belangrijk om te begrijpen waar je op moet letten en welke zaken verplicht zijn.

Het kiezen van een geschikt boekhoudprogramma

Het aanbod van boekhoudprogramma’s voor ondernemers is tegenwoordig enorm divers. Als startende ondernemer heb je wellicht geen behoefte aan een uitgebreid pakket, maar juist aan een oplossing die eenvoudig en efficiënt is. Een veelgebruikt en toegankelijk boekhoudprogramma voor zzp’ers is Informer Boekhoudpakket. Dit pakket biedt alle nodige functionaliteiten voor kleine ondernemingen en kan indien nodig worden uitgebreid naarmate je bedrijf groeit.

Waarom een degelijke administratie zo belangrijk is

Naast de wettelijke verplichting is een goede administratie van onschatbare waarde omdat het een schat aan informatie biedt over je bedrijf. Door je administratie goed bij te houden, kun je tijdig ingrijpen als er problemen dreigen te ontstaan in je onderneming. Bijvoorbeeld door te anticiperen op achterstallige betalingen van debiteuren of door de kostprijs van je product aan te passen. Statistieken tonen aan dat ondernemers met een goed bijgewerkte administratie minder risico lopen om failliet te gaan.

Bewaarplicht en verplichte administratie

Volgens de wet moet je als ondernemer je administratie zeven jaar lang bewaren. Dit omvat onder andere de debiteuren- en crediteurenadministratie, het grootboek, de in- en verkoopadministratie, de voorraadadministratie en de loonadministratie. Het systematisch vastleggen van financiële gegevens is een verplichting die niet onderschat mag worden.

Wat moet je bewaren bij je administratie?

Alle gegevens, zowel elektronisch als op papier, moeten worden bewaard. Denk hierbij aan kasadministratie, inkoop- en verkoopboeken, bank- en giroafschriften, contracten, overeenkomsten, software en databestanden. Zorg ervoor dat je alle documentatie zorgvuldig ordent en opslaat, zodat je te allen tijde voldoet aan de wettelijke vereisten.

Omzetbelasting (btw) en facturatie

Je administratie moet inzicht geven in hoeveel btw je moet betalen. Hiervoor dien je onder andere facturen bij te houden die je verstuurt en ontvangt, uitgaven en ontvangsten, en het privégebruik van goederen en diensten. Zorg ervoor dat je facturen correct en volledig zijn, met vermelding van alle vereiste gegevens, zoals de factuurdatum, een uniek factuurnummer, naam en adres van klant en bedrijf, btw-identificatienummer, enzovoort.

Debiteuren- en crediteurenbeheer

Het beheren van openstaande facturen (debiteurenbeheer) en het tijdig betalen van ontvangen facturen (crediteurenbeheer) is van cruciaal belang voor een gezonde cashflow. Zorg ervoor dat je debiteuren tijdig herinnert aan openstaande betalingen en dat je zelf ook tijdig rekeningen van leveranciers betaalt. Een goed debiteuren- en crediteurenbeheer kan veel problemen voorkomen en de financiële gezondheid van je bedrijf verbeteren.

Het vergelijken van boekhoudprogramma’s

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma is een belangrijke beslissing voor elke ondernemer. Er zijn verschillende factoren om te overwegen, zoals de schaal van je bedrijf, de complexiteit van je financiële behoeften en je budget. Het is raadzaam om verschillende boekhoudprogramma’s te vergelijken voordat je een keuze maakt. Let op functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid, klantenservice en prijs om het programma te vinden dat het beste bij jouw bedrijf past.


Een degelijke bedrijfsadministratie is van onschatbare waarde voor elk bedrijf, ongeacht de grootte. Door je administratie goed bij te houden en te voldoen aan wettelijke vereisten, kun je niet alleen voldoen aan je verplichtingen, maar ook inzicht krijgen in de financiële gezondheid van je bedrijf en tijdig ingrijpen wanneer dat nodig is. Kies daarom zorgvuldig een boekhoudprogramma dat past bij jouw behoeften en neem geen risico’s met je administratie.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *