Een dag in de financiële stuurstoel: Real-time data als leidraad

door | 15 augustus 2024

Stel je voor: een werkplek waar jij, als financieel expert, niet langer alleen maar administratieve taken uitvoert, maar een belangrijke rol speelt in strategische besluitvorming. Deze verandering betekent niet alleen efficiëntere processen, maar ook de mogelijkheid om waardevol advies op maat te bieden. Innovatieve tools en automatisering maken deze transformatie mogelijk. In deze blog verkennen we hoe dit jouw dagelijkse routine kan beïnvloeden.

Een dag in de financiële stuurstoel: Real-time data als leidraad

Noodzakelijk om te veranderen

Vroeger lag de focus van financiële functies voornamelijk op administratie en regelgeving. Maar nu, met de opkomst van nieuwe technologieën, staan financiële professionals voor een vernieuwde uitdaging: het herdefiniëren van hun rol. Digitalisering en automatisering transformeren het takenpakket drastisch. Terwijl financiële experts nog steeds moeten zorgen voor nauwkeurige data, moeten ze ook openstaan voor en profiteren van nieuwe innovaties.

Hoewel de CFO nog steeds een cruciale sparringpartner is voor de CEO, vereist het effectief vervullen van deze rol een veel efficiëntere agenda. Slimme functies kunnen daarbij ondersteunen door de CFO in staat te stellen proactief nieuwe initiatieven te ontplooien. Hierdoor ontstaat een nieuwe rol die gericht is op waardevolle bijdragen aan strategische besluitvorming en het leiden van veranderingen.

Complexiteit van technologische veranderingen

Een herkenbaar probleem is de complexiteit en de snelheid van nieuwe innovaties. Hoe zorg je voor de benodigde vaardigheden om nieuwe systemen effectief te gebruiken? Het implementeren van nieuwe technologieën en het beheersen van het nieuwe werkproces beïnvloedt de rol van CFO’s en financiële professionals sterk.

Om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen, is een flexibele mindset nodig. Je zal tenslotte een aantal processen moeten aanpassen, en dus open moeten staan voor verandering. Praktijkervaring is vaak onmisbaar, dus het volgen van een onboarding, trainingen of demo’s kan voldoende ondersteuning bieden.

Als niet alleen jijzelf, maar meerdere mensen in het team aan de slag moeten met de nieuwe technologie, is het waardevol om samen met deze collega’s een nieuw werkproces op te zetten. Zo creëer je draagvlak. Door nieuwe technologieën goed te implementeren, ontstaat tijd voor het maken van complexe analyses en inzicht om waardevol strategisch advies op te baseren.

Jouw agenda voor en na optimaliseren van je boekhouding

Stel je een nieuwe dagindeling voor. Het grootste deel van de dag gaat niet meer over het beheren van data, maar over het maken van waardevolle financiële analyses en het ondersteunen van besluitvorming door gedegen advies. Klinkt goed, maar hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe dagindeling werkelijkheid wordt?

Innovatieve boekhoudprogramma’s zoals e-boekhouden.nl, Exact Online, Snelstart en Moneymonk maken deze transformatie mogelijk. Ze ondersteunen de verschuiving naar een nieuwe rol, naar betrouwbare adviseur, iemand die het geheel overziet vanuit een uniek standpunt.

De gemiddelde werkdag van een financieel specialist

Gebruik onze checklist om je werk efficiënter in te richten en daarbij de kwaliteit te verhogen. Zo heb jij straks alle handvatten in huis voor een nog betere strategische advisering.

Ochtend: Data analyse en rapportage

Je begint de dag met het analyseren van real-time financiële data. Dankzij geautomatiseerde rapportagesystemen, gegenereerd door een online boekhoudprogramma, kun je direct zien hoe jouw bedrijf ervoor staat. Denk hierbij aan programma’s zoals e-boekhouden.nl, Exact Online, Snelstart of Moneymonk.

Middag: Strategische beslissingen ondersteunen

Met de gegevens die je ’s ochtends hebt verzameld, kun je ’s middags strategische beslissingen ondersteunen. Je werkt samen met het managementteam om trends en patronen te identificeren en geeft advies op basis van de laatste cijfers. Je bent niet langer een data manager, maar een strategisch partner.

Eind van de dag: Procesoptimalisatie

De dag eindigt met het optimaliseren van financiële processen. Je gebruikt feedback van je team en bevindingen uit de data-analyse om processen verder te stroomlijnen. Dit zorgt ervoor dat je morgen weer met frisse inzichten kunt beginnen.

Innovatieve features voor een soepele transitie

De transitie naar een agenda met een meer efficiënte indeling komt met uitdagingen. Begin bij een goede voorbereiding en eindig bij de betrokkenheid van je hele team. De volgende features hebben direct invloed op jouw agenda en kunnen uitdagingen ombuigen naar nieuwe kansen.

Backoffice portaal

Een geïntegreerd backoffice portaal biedt real-time inzicht in alle financiële gegevens. Dit portaal verzamelt data uit verschillende bronnen en presenteert deze in een overzichtelijk dashboard. Hiermee kun je snel zien welke onderdelen van de bedrijfsvoering aandacht nodig hebben.

Kwaliteitsmonitor

Met een kwaliteitsmonitor kun je de nauwkeurigheid en consistentie van financiële gegevens waarborgen. Dit hulpmiddel helpt bij het identificeren van afwijkingen en fouten in de data, waardoor je sneller kunt ingrijpen.

Financiële Monitor

Een financiële monitor biedt continue bewaking van de belangrijkste financiële indicatoren. Dit helpt bij het identificeren van trends en het voorspellen van toekomstige financiële prestaties.

Analytisch Boekhouden

Analytisch boekhouden maakt het mogelijk om gedetailleerde analyses uit te voeren op financiële data. Dit geeft diepgaand inzicht in kostenstructuren en winstgevendheid, wat essentieel is voor strategische besluitvorming.

Het Belang van een goede administratie

Naast de technologische tools blijft een degelijke administratie de basis van financieel succes. Dit is niet alleen verplicht door de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel, maar biedt ook een schat aan informatie over je bedrijf. Met een goede administratie kun je eerder bijsturen als er iets mis dreigt te gaan in de onderneming.

Bewaarplicht en compliance

Elke ondernemer moet zijn administratie zeven jaar lang bewaren. Dit omvat onder andere de debiteuren- en crediteurenadministratie, het grootboek, de in- en verkoopadministratie, en de loonadministratie. Gegevens over onroerende zaken moeten zelfs tien jaar bewaard blijven.

Facturatie en debiteurenbeheer

Het is cruciaal om facturen goed te administreren en te beheren. Door facturen doorlopend en opeenvolgend te nummeren, voorkom je fraude en houd je overzicht. Zorg ervoor dat facturen alle vereiste informatie bevatten, zoals de factuurdatum, het btw-identificatienummer en het KvK-nummer. Een goed debiteurenbeheer zorgt ervoor dat facturen op tijd worden betaald, wat essentieel is voor een gezonde cashflow.


De transitie naar een rol waarin je als financial strategisch advies kunt geven op basis van real-time data is uitdagend, maar biedt enorme voordelen. Door te investeren in innovatieve tools en technologieën, en door een flexibele en open mindset te behouden, kun je je dagelijkse agenda transformeren. Dit stelt je in staat om meer tijd te besteden aan waardevolle analyses en strategische besluitvorming, wat uiteindelijk bijdraagt aan het succes en de groei van je bedrijf.

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *