3 belangrijke overwegingen bij het openen van een bedrijfsrekening

door | 1 oktober 2024

Het openen van een bedrijfsrekening is een essentiële stap voor elke ondernemer, vooral als duurzaamheid een belangrijke pijler is binnen je bedrijf. Door je klanten te laten betalen via bankoverschrijvingen in plaats van contant geld, draag je bij aan een duurzamere wereld. Sta je op het punt om een zakelijke rekening te openen? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. In deze blog bespreken we drie cruciale punten die je in overweging moet nemen voordat je een bedrijfsrekening opent.

Overwegingen bij het openen van een bedrijfsrekening

1. Het aantal betaalpassen en rekeningen

Een van de eerste zaken om te overwegen bij het openen van een bedrijfsrekening is het aantal betaalpassen en rekeningen dat je nodig hebt. Voor een zzp’er kan één betaalpas en één zakelijke rekening vaak voldoende zijn. Je bent immers de enige werknemer van je bedrijf. Bij een vennootschap onder firma (vof) of een maatschap kan het anders zijn, omdat meerdere partners mogelijk een betaalpas nodig hebben.

Veel banken bieden diverse pakketten aan voor zakelijke rekeningen. Om een weloverwogen keuze te maken, is het verstandig om eerst je behoeften in kaart te brengen. Dit helpt je bij het filteren van het aanbod en zorgt ervoor dat je sneller de beste zakelijke rekening voor jouw situatie vindt.

2. Boekhoudkoppeling: Wel of niet?

Boekhouden is een taak waar veel ondernemers niet naar uitkijken, maar het is wel een wettelijke verplichting om een administratie bij te houden. Voor degenen die hier geen ervaring mee hebben, kan het inhuren van een accountant een oplossing zijn. Echter, dit kan behoorlijk in de kosten lopen. Daarom kiezen sommige ondernemers ervoor om zelf hun boekhouding te doen met behulp van een boekhoudprogramma.

Als je al gebruik maakt van een boekhoudprogramma en je overweegt een bedrijfsrekening te openen, is het essentieel om te kijken of de rekening gekoppeld kan worden aan je boekhoudprogramma. Dit maakt het mogelijk om transacties automatisch in te lezen en je btw-aangifte voor te bereiden, wat veel tijd bespaart. Niet alle zakelijke rekeningen bieden deze optie, dus kies bewust voor een rekening met een boekhoudkoppeling.

3. Waar dien je de aanvraag In?

Het openen van een bedrijfsrekening kan bij vrijwel elke bank. Het lijkt misschien verleidelijk om dit bij de eerste de beste bank te doen, maar het is belangrijk om de inhoud en kosten van verschillende rekeningen te vergelijken. De tarieven en voorwaarden kunnen namelijk flink variëren.

Om de beste bedrijfsrekening te vinden, is het aan te raden om gebruik te maken van een vergelijkingssite. Zo krijg je snel inzicht in welke rekening het beste past bij jouw behoeften en wat de maandelijkse kosten zijn. Baseer je keuze echter niet alleen op de prijs, maar kijk ook naar de specificaties en diensten die de bank aanbiedt. Een goede vergelijking kan je helpen om een weloverwogen keuze te maken die bijdraagt aan de groei en stabiliteit van je bedrijf.

Online boekhoudprogramma’s vergelijken

Bij het kiezen van een zakelijke rekening is het ook verstandig om te kijken naar de compatibiliteit met online boekhoudprogramma’s. Veel populaire boekhoudprogramma’s zoals e-boekhouden.nl, Exact Online, Snelstart of Moneymonk bieden uitgebreide functionaliteiten die het boekhoudproces vereenvoudigen. Door je bedrijfsrekening te koppelen aan een van deze programma’s, kun je profiteren van automatische boekingen en real-time inzicht in je financiële situatie.

Een goed online boekhoudprogramma kan een groot verschil maken in de efficiëntie van je bedrijfsvoering. Het is dus de moeite waard om verschillende programma’s te vergelijken en te kijken welke het beste aansluit bij jouw bedrijfsbehoeften. Houd hierbij rekening met factoren zoals gebruiksvriendelijkheid, kosten, klantenservice en de specifieke boekhoudfuncties die worden aangeboden.

Voordelen van een Georganiseerde Administratie

Een georganiseerde administratie is cruciaal voor kostenefficiënt boekhouden. Door je boekhouder goed georganiseerde documenten aan te leveren, zoals facturen en bankafschriften, bespaar je tijd en geld. Een goede administratie helpt niet alleen bij het bijhouden van je financiën, maar voorkomt ook problemen met de Belastingdienst.

Door te kiezen voor een zakelijke rekening met boekhoudkoppeling, zorg je ervoor dat je administratie altijd up-to-date is. Dit vermindert de kans op fouten en maakt het eenvoudiger om tijdig belastingaangiften in te dienen. Een georganiseerde administratie draagt bij aan een beter overzicht van je financiële situatie, waardoor je beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen.


Het openen van een bedrijfsrekening is een belangrijke stap voor elke ondernemer. Door rekening te houden met het aantal benodigde betaalpassen, de mogelijkheid tot boekhoudkoppeling en het vergelijken van verschillende banken, kun je een weloverwogen keuze maken. Een goede zakelijke rekening, gekoppeld aan een efficiënt online boekhoudprogramma, kan bijdragen aan de groei en duurzaamheid van je bedrijf. Neem de tijd om je opties te verkennen en maak een keuze die het beste past bij jouw specifieke behoeften en bedrijfsdoelen. Succes!

PLAN - PRICE

Description

Vanaf  39 per maand

400.000 gebruikers in NL
30 dagen gratis proberen

Voor alle ondernemers (excl Starters & ZZP'ers) 

9000+ accountants werken met Exact

15 mnd GRATIS! 

HOOGST SCORE: 9.6 op Trustpilot!

Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden ✅

Perfect voor Starters, ZZP'ers, MKB en webshops

1e jaar gratis! - vanaf 9 p/mnd

Hoge waardering 

Geschikt voor Starters, ZZP'ers, MKB en accountants

Meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *